Kolačići nam pomažu da bolje razumemo Vaše potrebe. Korišćenjem ovog sajta slažete se sa korišćenjem kolačića.

Ušački pećinski sistem

27/04/2017 0 komentari

Kada je reč o pećinama, svakako treba izdvojiti Tubića, Baždarsku i Javorsku pećinu. Prva se nalazi u selu Lopiže, zaseok Tubići. Ima dva ulaza i povremeno je hidrološki aktivna. Baždarska pećina nalazi se u selu Ursule, deset kilometara severozapadno od Sjenice. Javorska pećina (Durulja) nalazi se um selu Bukovik i kroz nju prolazi Kalipoljska reka – reka ponornica koju na izlasku iz pećine nazivaju Vrševina i koja se uliva u Zlatarsko jezero.

Pećine na teritoriji Specijalnog rezervata prrode "Uvac" odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd.

Ušačka pećina

U zaseoku Ušak sela Gornje Lopiže, i meštani i stručnjaci verovali su da postoje dve pećine: Ušačka i Ledena. Niko nije ni slutio da je priroda tu sagradila jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji koji, štaviše, zbog svojih elemenata, predstavlja poseban kuriozitet. Istraživanja su potvrdila da ti ulazi čine jedinstven pećinski sistem dug više od 6.000 km, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima koji stvaraju divne podzemne dvorce.

U Miletinom dolu je, nedaleko od prvog, ulaz u jamski deo Ušačke pećine. U „utrobu” vodi vertikalni kanal dug četrdesetak metara. Dno jame je usko, a kroz jedan od dva kanala stiže se do impresivne Velike dvorane. Donji deo joj je nagnut prema veznom kanalu koji vodi do glavnog prolaza kroz Ušačku pećinu. Na početku ovog kanala, prateći prolaz sa stubovima prebogat ukrasima, stiže se do Ledene pećine koja završava izlazom u kanjon Uvca. Ukupna dužina svih kanala tog dela je oko 2.100 m.

Ledena pećina

Ulaz u Ledenu pećenu je ispod strmog krečnjačkog odseka, a sa bočnim kanalima duža je od 2,5 km. O vremenu i procesu njenog nastanka svedoče oburvani blokovi krečnjaka, šljunka i glinovite zemlje. Ukrasi poput dugačkih draperija i saliva, koji dostižu i po 10 metara, lepotom zaustavljaju dah. Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, a tu je i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita.

Lepota Ledene pećine je u njenim dvoranama međusobno povezanim ravnim, strmim ili ponorskim kanalima. Veliki beli stubovi, poneki prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, delo su prirode - strpljivog umetnika i neimara izuzetne mašte.

Pećina nije uređena za turističke posete, pa je njen obilazak moguć samo sa vodičima rezervata „Uvac“ uz baterijske lampe i predstavlja nezaboravan doživljaj. S obzirom da se do nje može doći isključivo čamcem, poseta predstavlja pravu avanturu.

Do ulaza, praktično od čamca jedinim prevoznim sredstvom kojim se i može prići pećini, vode strme metalne stepenice. Ledena pećinaZa ulazak je neophodno prisustvo čuvarske službe ili rendžera prirodnog rezervata koji jedini imaju ključ za otvaranje vrata čudesnog okamenjenog pećinskog sveta. U pećini nema stalnog veštačkog osvetljenja, pa su sve vreme potrebne baterijske lampame za osvetljavanj puta i posmatranje impresivnih pećinske ukrase – stalaktita i stalagmita, stubova, iglica i čitave pećinske zavese ili okamenjene draperije. Unutra je uredjena i kamenjem oivičena turistička staza sa nekoliko mostića preko vodenih prepreka ukupne dužine oko 600m i koja se završava u velikoj pećinskoj dvorani.

Tubića pećina

Severozapadno od Sjenice, u selu Tubići, nalazi se istoimena pećina koja ima dva ulaza - prvi na 980, a drugi na 1.020 metara nadmorske visine. U planovima speleologa, Tubića pećina je blago vijugav i umereno razgranat prostrani kanal. Bogata je nakitom i obiluje terasama.

Baždarska pećina

Nedaleko od ušća Kladnice u Uvac, u selu Ursule, nalazi se Baždarska pećina. Ulaz je 155 metara iznad nivoa Uvca i ona je, tvrde speleolozi, jednostavan vijugav kanal u obliku slova „S”, koji se mestimično širi u prostrane dvorane. Na 100 metara od ulaza, najbogatija je nakitom.

Javorska lepotica - pećina Durulja

Podnožje Javora, u zaseoku Kurćubići obližnjeg Bukovika, čuva pećinu Durulju poznatu i kao Ljepojevićka pećina ili Javorska lepotica. Nije stručno istražena, ali o njenom bogatom pećinskom nakitu, dvoranama, vodopadima i virovina, govori se odavnina. Javorska lepotica skriva crveno koralno ostrvo i kristale narandžaste boje.

Napišite komentar

* Obavezno polje

Komentari (0)